PIATRA SECUIULUI
Pe partea estica a muntilor centrali din Transilvania, în directia sud est-nord est se situeaza muntii Trascaului cu o latime de 20-25 kilometri. Este o zona cu un relief incredibil de variat : stânci de calcar, vârfuri de stânci de pâna la 1300 metri, defileuri.
Regiunea face parte si din Muntii Metaliferi, unde dealungul secolelor s-a exploatat fierul. În centru, între Ardescheia (1250 metri) si Piatra Secuiului(1128 metri) se afla Rîmetea.
TRECUTUL
Comuna poate fi accesata din sud prin pasul Valisoara, din nord prin pasul Buru.
În secolele VII-VIII s-au stabilit în zona slavii. Ei au început extractia fierului. E posibil ca numele locului origineaza de la ei : cuvintele „ toroszko, troksz " înseamna piatra de fier, zgura de fier.
La descalecare pentru a întemeia o tara, maghiarii s-au stabilit în depresiune si în curând, familia Toroczkay, care se îmbogatea rapid, a chemat în zona fierari germani. Datorita numeroaselor locuri bogate în fier si locuitorilor sârguinciosi, Rîmetea s-a dezvoltat într-un centru important.
Locuitorii germani au construit pe râurile cu curgere rapida concasori puse în functiune de puterea apei.
Pe vîrfurile stâncoase : la Piatra Secuiului si deasupra la Coltesti s-a construit o cetate.
Domnia lui János Zsigmond ( Ioan Sigismund) a reprezentat o perioada importanta pentru existenta comunei Rîmetea.
În aceasta perioada localnicii trec la religia unitariana, credinta ce s-a pastrat si pâna în prezent. La sfârsitul secolului al XVI-lea s-a construit o scoala la Rîmetea, apoi peste 100 de ani s-a construit si biserica unitariana care exista si în prezent.
În lupta pentru libertate, condusa de Rákóczi multi localnici s-au alaturat celor care luptau împotrica imperiului habsburg.
În 1702 generarul nemilos Rabutin a atacat satul si în data de 17 noiembrie i-a spânzurat în centrul satului pe Ekart András si pe Szabó Gergely care s-au opus autoritatii habsburgilor.
Ei sunt considerati martirii comunei, si în memoria lor ramele geamurilor se vopsesc în rosu.
Dupa doi ani, generalul habsburg Tige drept semn de reprimare, a dat foc satului si a distrus cetatea de la Coltesti. În anul 1784 Rîmetea a devenit din nou prada focului.
Grupele miscarii conduse de Horea au dat foc satului. Cu toate acestea, boierii afirma ca locuitorii satului erau adeptii lui Horea. Astfel, localnicii erau în dezavantaj din doua directii. În urma încercarilor au devenit mai precauti : au încercat sa-si recâstige independenta legal cu ajutorul conducatorilor lor, însa nu au reusit.
Este considerata ca ceea mai frumoasa locatie ardeleneasca în partea estica a muntilor Apuseni.
„Casele albe" construite dupa incendiu în jurul anului 1870 reamintesc de acest caracter.
Datorita formei specifice ale Pietrei Secuiului care se înalta deasupra localitatii, la Rîmetea soarele rasare de doua ori, dupa cum scrie Jókai în romanul sau "Egy az Isten" (Exista un singur Dumnezeu).
Numele stâncii provine din secolul al XIII-lea când s-a cerut ajutorul secuilor în lupta impotriva tatarilor, si drept rasplata pentru ajutorul acordat, acestia au primit cetatea existenta în vremea aceia si împrejurimile.
Prezentul
Rîmetea este punctul cel mai vestic al secuilor, si este locuit de maghiari. Din punctul de vedere al asezarii si al constructiilor Rîmetea se poate numi ca fiind cel mai fumos sat ardelean.
Centrul satului Rîmetea aflat în depresiunea Trascaului la picioacele Pietrei Secuiului, a primit recent premiul Europa Nostra. În centrul satului Rîmetea se afla biserica unitariana precum si toate atractiile, dar nu este de ignorat nici satul, cu casele mici, vopsite cu alb si pitorescul Piatra Secuiului care se înalta deasupra acestora.
O alta atractie a satului este portul national bogat si fastuos al carui exemplare deosebite se pot vedea în Muzeul de Etnografie.
Merita sa vizitati Coltesti, biserica unitariana si ruinele cetatii de la Rîmetea.
Conservarea patrimoniului cultural alcontinentului european – primeste o importanta tot mai mare în forumurile europene în paralel cu accelerarea integrarii si problemele politice si economice. Prin crearea premiului Europa Nostra în 1963, s-a dezvoltat o organizatie non profit paneuropeana, a carei obiectiv este sa ajute organizatiile care functioneaza în zona pentru conservarea monumentelor, pentru planificarea rurala si urbana si organizatiile profesionale sa-si întareasca identitatea europeana si sa conserveze patrimoniul natural si istoric.
PREMIUL EUROPA NOSTRA DE LA RÎMETEA
Organizatia decerneaza premiul Europa Nostra din anul 1980 acelor constructori, arhitecti, exploatori si beneficiari care în urma activitatii lor contribuie în mare masura la conservarea patrimoniului european cultural si natural.
Locuitorii din Rîmetea sunt foarte mândri de câstigarea premiului, care reprezinta devotamenul lor continu pentru mentinerea valorilor literare si istorice.